Blomsterstell

Syv ting du kan gjøre for at blomstene skal stå lengst mulig:

1. Vask vasen med en svamp med litt klorin (husk å bruke gummihansker) for å kverke alle bakterier før du fyller 1/3 del av vasen med kaldt vann. Bakterier er blomstenes erkefiende, de tetter porene og gjør det vanskeligere for blomstene å trekke vann. 

2. Bruk holdbarhetsmiddelet som kommer med buketten. Den holder vannet bakteriefritt og gir blomstene næring. Er du tom for holdbarhetsmiddel kan du bruke en liten dæsj klorin i vannet i stedet.

3. Bruk en skarp kniv eller en blomstersaks til å snitte stilkene. Sløve kniver og sakser kan knuse stilken og klemme sammen porene som gjør det vanskelig for blomsten å trekke opp vannet. 

4. Snitt stilkene med en skrått snitt nedover, slik at enden som treffer vannet er skarp og smal. Det gir blomstene en større flate å trekke vann fra. 

5. Fjern blader og rusk som måtte falle i vannet når du setter i blomstene (de lager bakterier i vannet).

6. Skift vannet når det begynner å bli grumsete, gjerne hver andre eller tredje dag. Da kan du også gjerne gi stilkene et nytt snitt. 

7. Unngå plassering i direkte sollys eller helt inntil et fruktfat. Men de trives der det er lyst, og sett de gjerne kjølig over natten hvis mulig.